Fryktelig stolt, og veldig spent!

Nå må jeg bare fortelle om et utrolig spennende prosjekt som kusinen min (eller søskenbarnet mitt, som det heter på min kant av landet) Mona har gitt seg i kast med. Jeg falt pladask for prosjektet, og ønsker at flest mulig skal få høre om det! Her kan du se hva Mona skrev på facebooksiden sin en dag:

Kan en liten dråpe gjøre en forskjell i det store havet?

Og da sier jeg ja, for den lille fisken som mangler kun en liten dråpe for å være helt dekket av vann og dermed berge livet vil den ene dråpen bety mye. Derfor velger jeg å bidra med en liten dråpe i det store havet, nettopp for å gjøre en forskjell for noen få mennesker i en liten landsby i Kibosho.

Livet byr på tilfeldigheter…. eller…. er det bestemt på forhånd. Ikke vet jeg. Men det jeg vet er at det har vært særdeles mange tilfeldigheter i dette nye som har tilkommet mitt liv.

Helt fra mitt bekjentskap med Ellen Graff Jenssen og YES Kilimanjaro, til å få tak i vikar i butikken som kan drifte kopimaskiner og klær på samme tid har det dumpet ned ”tilfeldigheter” slik at prosjektet nå kan settes ut i live. I en landsby i Tanzania skal jeg få lov til å lære 40 mennesker å strikke. Fantastisk. Kibosho ligger ved foten av Kilimanjaro, og det blir fryktelig kaldt i regntiden. Ellen har vist dem enkle strikkeplagg som f eks pulsvarmere og ”halser”, de gir varme til kropp og sjel. Det har vært stor pågang for å bli med på strikkekurset. Vi har satt et tak på 40 elever.

Det brukes ikke av stiftelsens penger til min reiser og mitt opphold, ei heller undervisningsmateriale jeg skal bruker. Jeg har et budsjett på ca 30 000,-. I dette ligger det flybillett tur/retur, mat og logi i 1 mnd, vaksiner (mange er jeg redd), strikkepinner, garn og undervisningsmateriale som bøker, plakater, nåler, heklenåler etc. (Et evt overskudd vil i sin helhet gå til stiftelsen)

I dette budsjettet er det strikkepinnene som drar av gårde med den høyeste summen. Vi satser på 3 forskjellige sett med strømpepinner og en rundpinne pr elev. Samlet sum om jeg må kjøpe alle settene i butikk er kr 12 800,- Prosjektet gir da 40 kursdeltagere mulighet til å lære seg et håndverk de senere kan bruke til å strikke egne klær og til å spe på familiens økonomi ved å selge pulsvarmere, skjerf, luer, gensere, sokker etc. At en evt i neste omgang kan bidra til garnproduksjon i landsbyen og lage bambus strikkepinner er ting vi evt i neste omgang vil se nærmere på.

Har du lyst til å bidra i et prosjekt som gjør en forskjell for disse i Kibosho samt oss i stiftelsen

YES Kilimanjaro?

Du kan bidra med:

. Strikkepinner, rette og eller rundpinner i alle tykkelser

. Ullgarn, hele eller halvbrukte nøster i alle farger

. Ved å kjøpe et av mine ferdigstrikkede plagg. (Jeg strikker, for igjen å selge produktet og

pengene går til reisen. Kom gjerne innom UNO Hamar å ta en titt.)

. Penger: Om jeg klarer å samle inn kr 200,- fra 150 personer, da er jeg i mål

På forhånd takk for oppmerksomheten og evt bidrag fra

Mona Utheim. 95 23 91 90

Kongsvegen 520. 2320 Furnes.

Konto: 1822 15 41 010. Merk bidrag med YES Kilimanjaro.

  

Er ikke dette bare helt fantastisk??? Garn pakket og sendte jeg samme dag, og jeg håper at mange, mange andre også vil bidra på den ene eller den andre måten – enten det er med en dråpe eller en hel bøtte – alle monner drar :o) (Du kan lese mer om det Mona selv skriver på bloggen sin her.)

 

Litt informasjon om stiftelsen må jo også deles, jeg for min del blir helt rørt når jeg leser om bakgrunnen for hvordan den oppstod, dette skriver Ellen Graff Jensen:

 

Stiftelsen YES Kilimanjaro

Youth – Education – Society

I Tanzania strekker Kibosho seg opp mot nasjonalparken Kilimanjaro. Området ligger helt i ytterkant opp mot regnskogen rundt det magiske fjellet. Det er frodig grønt der avocadotrær gir skygge, banantrær og maismarker sørger for mat til de mange i landsbyen. Chagga folket er kjent som dyktige jordbrukere høyt til fjells rundt Kilimanjaro.

Likevel – fattigdommen er påtagelig og mulighetene for utdanning er minimale. Et sterkt møte med landsbyen førte kort fortalt til at Stiftelsen YES Kilimanjaro ble dannet sommeren 2011. Vi har fylt et lite opplæringsenter med liv i samarbeid med folk i landsbyen – innredet med pulter og tavler, symaskiner og kjøkkenutstyr, ansatt lærere og de aller fattigste strømmer til for å lære. Dette er unge som ikke har noen annen mulighet for opplæring etter 7.klasse.

Med forsiktig bruk av våre midler, får vi det til. Økt kunnskap gir håp, glede og nye muligheter for de aller fattigste i denne landsbyen.

Nå vil de foruten skredderfaget også gjerne lære å strikke. Undervise har Mona Utheim sagt JA til ♥

Stiftelsen YES Kilimanjaro har som formål å medvirke til sosial, kulturell og økonomisk utvikling i Kibosho, Tanzania, for å fremme bærekraftig vekst i lokalsamfunnet, spesielt i forhold til FNs tusenårsmål om bekjempelse av fattigdom.

Delmål

1. Bidra til utdanning og opplæring av ungdom, kvinner og andre innbyggere som ellers ikke har noe tilbud for å

få inntektsbringende arbeid.

2. Fremme landbruket og landbruksrelaterte næringer for å sikre tilgang til matvarer i lokalsamfunnet, sunn

ernæring og et bærekraftig miljø.

3. Medvirke til småskala næringsutvikling innen landbruk og håndverk med basis i lokale ressurser.

4. Stimulere til en miljøvennlig og kulturbasert turistnæring som gir besøkende en meningsfull opplevelse

samtidig som den kommer lokalbefolkningen til gode.

5. Skape og tilrettelegge for meningsfylte fritidsaktiviteter for ungdom gjennom sport, kultur, kommunikasjon og

kunnskap.

6. Styrke internasjonalt samarbeid og kulturforståelse gjennom utveksling og gjensidige besøk

Vil du vite mer – ta kontakt med Ellen Graff Jenssen – ellengj@online.no – 416 58 911 – Jeg forteller så gjerne.

Jeg synes det er utrolig flott å tenke på at mange, mange familiers hverdag kan bedres betraktelig ved at noen lærer bort sine håndarbeidsferdigheter – og jeg er utrolig stolt av Mona for at hun har mot til å legge ut på denne reisen! Ønsker henne og prosjektet alt godt, og er fryktelig spent på rapport fra turen :O)

Rett under innlegget her finner du en ”share”-knapp der du enkelt kan dele denne historien på for eksempel twitter og facebook – og jeg blir fryktelig glad om du velger å dele med dine venner!

Om hyperkreativen

Strikke, hekle, sy, tegne, male, quilte, snekre, bake, koke, skape! Hele døgnet!
Dette innlegget ble publisert i Hverdagsliv. Bokmerk permalenken.

9 svar til Fryktelig stolt, og veldig spent!

 1. Veldig bra! Hjelp til selvhjelp er supert, og det området kjenner jeg godt. Det er mange selvhjelpprosjekter der, og ikke noe er bedre enn å hjelpe kvinnene. (Men liker ikke at misjonsstasjonene tar beste dyrkbare jord og bygger preikeområder…)
  … og nå kan jeg være så dum, som gav bort en hel sekk med garn fordi jeg ikke strikker…

  • Preikeområder på dyrkbar jord kan neppe ha særlig mye for seg i forhold til verdien som ligger i å lære et håndverk! Utrolig spennende dette her, og så stilig at du har vært der flere ganger da! (Hva gjelder garnsekken, så satser vi på at den spredte stor glede dit den havnet også..!)

 2. Dette høres supe ut, skal se om det ikke er noe som kan gis bort i mitt lille lager også:)

 3. Må nok ta en opprydding i mitt lager av pinner og garn nå kjenner jeg. Så flott prosjekt! :) Takk for at du delte :)

 4. Pringeling sier:

  For et fantastisk prosjekt! Syntes det er helt utrolig med mennesker som bruker av egen tid og penger på å hjelpe de av oss som ikke er så heldige å være født rett inn i rikdommen!

  Spesielt denne setningen «At en evt i neste omgang kan bidra til garnproduksjon i landsbyen og lage bambus strikkepinner er ting vi evt i neste omgang vil se nærmere på.» gjorde at jeg falt for dette prosjektet! Og lære menneskene å strikke selv samt og bidra til å få i gang annen produksjon i landsbyen, det blir liksom et nivå over å sende luer og pledd (som også er kjempegode tiltak, ikke misforstå meg). Jeg blir garantert og sende en pakke over helgen når lønna kommer og portoen kan dekkes, og jeg vurderer også og overføre et lite økonomisk bidrag :)

  ps. Jeg deler denne på uformelt, det forumet jeg er mest aktiv på, slik at flere strikkere kan se på den :)

  • Tusen takk, snille du :))) Det ante meg at dette ville være noe du ville sette pris på :) Det betyr så mye for meg at folk som bryr seg vil være med å realisere prosjektet, og spre det videre til likesinnede der ute! Stor klem!

 5. Anna GL sier:

  Jøss, for et prosjekt! Kjempegøy! Jeg skal lagre denne lenken og lete gjennom det jeg har og sende i vei en pakke. Må bare få orden i hodet mitt først. :)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s