Maler igjen!

Så stolt jeg var over å komme med blant de 10 finalistene i kategorien Bilde i Håndlaga 2012, dere skulle bare visst! Superjenta Silje hadde nominert ett av mine malerier, og til min store glede gikk det gjennom nåløyet hos dommerene og skulle bli med på avstemming. Jeg var såre fornøyd med å ha kommet så langt, og onsdagen i uken som har gått leste jeg at vinnerne var tilskrevet per mail, og ville bli offentliggjort på lørdag. Ingen mail i min innboks, men jeg var nå rimelig stolt, uansett. Hallo – jeg hadde vært i finalen, og greier! JEG!

Lørdagen var jeg sånn passe tett i pappen av forkjølelse, og gikk til sengs midt på dagen. Da jeg kom til meg selv igjen, var det forunderlig mange twittermeldinger som ventet på meg. Med masse ”GRATULERER!” og greier. Hæ? Jeg måtte jo bare spørre hva som skjedde, og det viste seg altså at jeg hadde gått rett på den berømmelige limpinnen når det gjaldt ”vinnerne er kontaktet”-opplegget… Gjett om jeg ble overrasket når jeg sjekket offentliggjøringen av min kategori her! Hjelpes…

Og med dette vil jeg si, rett fra hjertet:  TUSEN TAKK til hver og en av dere som har vært inne og stemt, det betyr uendelig mye for meg å vite at så mange har heiet meg frem med sin stemme! Og på samme tid vil jeg sende massevis av gratulasjoner til deltagere og vinnere i alle de andre kategoriene, herregud så flinke folk, hva?!?  Aldeles nydelig å se så masse talent, kreativitet og skaperglede, det gjør meg så glad!

Faktisk så glad at jeg tok penselen fatt igjen. Hadde bestemt meg for å konsentrere meg om andre kreativiteter en stund fremover, men når dette skjedde, så…

Tenkte dere skulle få se bittelitt av skapelsesprosessen av mitt nyeste bilde, (det er også i mixed media teknikk, som vinnerbildet) så jeg snekret sammen en liten kollasj til dere. Og dersom du har lyst å vite mer om de forskjellige trinnene, er det bare å fortsette å lese lenger nedover!

 

Noe av det første man må gi slipp på når man begir seg ut på denne typen maling, er frykten for å male over noe man synes er bra. Her er det så mye lag på lag at du ofte ikke kan gjette hva som var i begynnelsen, og det er hardt for mange å komme over ”spare-den-fine-delen-kneika”. Men når man først lærer å komme over den frykten, og klarer å la seg rive med i prosessen, da er det en finfin reise som står for døren! Til å begynne med lager jeg som regel en slags lappeteknikk av papirer og/eller stoff på underlaget, denne gangen er det en deep edge kanvasramme på 20 x 20 cm jeg har brukt.

 

Papirene får gjerne ha forskjellig tykkelse, struktur og mønster/farger.

 

Etter ”lappeteknikken” legger jeg maling direkte på overflaten, og drar den utover med for eksempel et kredittkort. (Elsker kredittkort altså, det åpner jaggu meg mange dører!)

Etter hvert får jeg gjerne for meg at sandpapir er et greit redskap, og det stemmer som regel bra.

 

Litt oljepastellkritt får også frem strukturen tydeligere etterpå. Da røsker jeg av papiret på krittet, legger det flatt på siden og durer i vei.

 

Litt ekstra inspirasjon og kos underveis… (Busted! haha! Oi, favorittglasset mitt, jo! Fint, hva?)

 

Stempel er en utrolig flott måte å skape mer dybde og interesse på, og noen ganger stempler jeg med rare ting. Bobleplast er en klar favoritt! Stilige prikker, eller?

 

På dette bildet har jeg malt jenta rett på bakgrunnen, selv om jeg veldig ofte tegner jentene mine på akvarellpapir og «limer» henne på bakgrunnen etter hvert. Når jeg tegner rett på, tegner jeg på transparent papir først mens det ligger oppå bakgrunnen. Så tar jeg det gamle trikset i bruk, gnir masse blyant med bløtt bly på baksiden av tegningen, legger det rette veien på bakgrunnen, og tegner over strekene igjen – så har jeg et brukandes avtrykk å gå etter.

 

Jeg maler hele ansiktet i en sånn cirka hudfarge, som et grunnlag. Og jeg elsker, nei, ELSKER! masse struktur. Så da får det blir sparkel. Det er jevnt slutt på å kjøpe alskens kunstner-liksom-sparkel til millioner av kroner (nåja, dyrt er det i alle fall…) når det mest perfekteste og mest hurtigtørkende er en god, gammaldags ”snickarsparkel”!

 

I dette bildet var det håret som fikk sparkelbehandling. (Anbefales antagelig ikke på normalt til tørt hår.)

 

Ansiktet blir til over flere stadier, ved hjelp av maling, gesso og fargeblyanter for å nevne noe.

Jeg fant ut at jenta mi skulle få vinger, og det er fritt frem for hver enkelt å velge i forhold til egen overbevisning; fe, alv, engel? Vingene er ikke malt i det hele tatt, men kakeserviett + gel medium.

 Ordene på bildet glemte jeg å ta bilde av underveis, men de har jeg altså skrevet ut fra pc. Til slutt har jeg gjort litt ekstraarbeide her og der, som prikkene rundt vingene, skygge rundt jenta og ordene, noen sommerfugler her og der, og litt glitter. Kunne ikke dy meg! Elsker dette ART glitteret som jeg har, det er så finmost at det er finere enn støv!

 

 

Sett fra forskjellige vinkler får du forskjellig oppfatning av glitteret, men jeg LOVER at det ikke ligner på grusen vi brukte på julepynten i barneskolen, æresord!

 

Til slutt kjenner man på seg at verket er komplett, og det er en skikkelig godfølelse.

 

Så gjenstår det å se om «mor» er klar for å gi slipp på jenta si og la henne flytte hjemmefra, eller om det blir en plass på veggen i heimen..? Jeg har hørt at det er teit, men jeg trenger litt sånn constant reminder akkurat på disse ordene, «tro på deg selv»…

Om hyperkreativen

Strikke, hekle, sy, tegne, male, quilte, snekre, bake, koke, skape! Hele døgnet!
Dette innlegget ble publisert i Hverdagsliv. Bokmerk permalenken.

14 svar til Maler igjen!

 1. Silje sier:

  Tro på deg seg, er en greie vi fleste må øve oss på. Nydelig, nydelig, nydelig bilde! Jeg digger deg! Ja ja, vet du vet, men må bare understreke det nok en gang! DU er så flink! Takk for en vakker reise gjennom ditt fargerike prosjekt. Gøy å se! Når resultatet henger pent på veggen så aner ingen hvor mye arbeid som ligger bak. Jeg kan ha en følelse av det, men folk flest vet ikke.

  Det er gøy å grise, pimpe, med alt mulig! Bobleplast er kult, har du prøvd bølgepapp? Det blir også kult. Eller hva med bankeren man har i kjøkkenskuffen, den til å banke kjøttet flatt med. Åhå, husker ikke i farten hva det heter :) I en kjøkkenskuff kan man finne masse kult å stemple med ;)

  Ha en kreativ og herlig dag! Klem

 2. Grattis till finalplatsen, vad roligt! Tavlan är otroligt fin!

  Kul att du kände igen dig i sladd-problematiken… Många Apple-prylar blir det… :)

 3. Cirkeline sier:

  Spennende å få et innblikk i hvordan du jobber, og nydelig blir det! (Note to self: Lurt å bruke kredittkortet som spatel, og mye billigere enn å bruke det i nettbutikker…)

 4. kirsten sier:

  Gratulerer Laila , du e so flink :)

 5. Gratulerer så sinnsykt mye, Laila. Dette fortjener du så innmari!!
  Artig å se prosessen – og den var ikke så rent lite omfattende, heller :)
  Håper du vingene du fikk etter helgas seier funker bra, slik at du kan sveve høyt der opp en god stund før du lander! Klem

 6. Anna GL sier:

  Kjempegøy å se hvordan bildene dine blir til! :)

 7. Ana Cristina sier:

  utrolig flink du er mamma,jeg er soo pround om deg!!So fint og kriativ»»Du er en artist,en stor artist!!savner deg utrolig mye…..

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s