Grytekluter = forbruksvare

Jeg elsker å sy. Men det er spesielt to ting jeg strekker meg langt for å slippe å sy, rett og slett fordi jeg finner det gørr kjedelig. Gardiner og grytekluter… Det hjelper liksom ikke om de er aldri så fine og flotte heller, jeg har fortsatt ikke lyst å sy dem!

Nå var det imidlertid en kjøkkenkrise på gang, etter at det siste, noenlunde brukbare paret med grytekluter gikk opp i røyk. Har du vært borti det før? Litt for nært grill-elementet, og bare ”POFF!” Sant skal sies, det er ikke sånn at hele sulamitten står i flammer, men det hender at jeg får i gang en liten flamme, og det blir noen ganger til store hull…

For å slippe å sy nye kluter, fant jeg ut at jeg skulle strikke denne gangen. Jeg valgte dominostrikk, for det er så herlig å tenke på at det blir færre masker på annenhver omgang, dessuten ser det litt stilig ut i tillegg. Har du prøvd dominostrikk før? Det er kjempelett, bare rettmasker hele veien! Her kan du se hvordan jeg gjorde det:

Jeg kjøpte garn på Rema1000, Mor Aase 100% ren bomull (130 m/50gr) fire nøster. Klutene er strikket med firedobbelt garn, jeg tok endene ut fra midten av hvert nøste for å unngå at de rullet rundt og floket seg i hverandre. På pinne nr 6 la jeg opp 43 m. Strikk første pinne rett.

 

 

 

 

 

 

 

 

På neste pinne strikker du 20 masker, ta neste maske løst av over på høyre pinne uten å strikke den. Strikk de to neste maskene rett sammen, så løfter du den løse masken over de to sammenstrikkede maskene. Resten av pinnen strikkes rett. Neste pinne strikkes rett. Neste pinne skal det felles på midten igjen, på samme måte som sist. Denne gangen strikkes 19 masker rett før du løfter 1 maske løst av og fullfører resten av ”felleprosedyren”. Neste pinne strikkes rett. På neste pinne feller du igjen, denne gangen etter 18 masker.

 

 

 

 

 

 

 

 

Nå er det smart å sette et merke på den siden som er mot deg på felleomgangene, slik at du ikke går i surr… Hver gang du har merket på siden mot deg skal det felles, og for hver gang strikker du en maske mindre før fellingen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Helt mot slutten sitter du igjen med tre masker på ”toppen”. Da skal du løfte første maske løst av, strikk de to neste maskene rett sammen, løft den løse masken over, og vips! Enten klipper du av garnet og fester det her, eller så kan du først hekle en hempe til oppheng, jeg har ikke hemper på mine kluter.

 

 

 

 

 

 

 

 

Mine kluter er strikket ganske stramt, de måler ca 18×18 cm og er akkurat passe tykke og store etter min smak. Vil du ha større eller mindre kluter legger du opp flere eller færre masker. Tenk på at det skal være en ”ekstra midtmaske” – når jeg la opp 43 masker tenkte jeg 21 + 1 + 21, da blir det riktig antall masker på hver side av fellingene.

 

 

 

 

 

 

 

 

Likte du ideen? Oppskriften kan du bruke fritt, og del gjerne med andre også! Lykke til med strikkingen!

Om hyperkreativen

Strikke, hekle, sy, tegne, male, quilte, snekre, bake, koke, skape! Hele døgnet!
Dette innlegget ble publisert i Lag det selv!. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s